Trabajamos las emociones con el "Monstruo de los colores"

Des d'Educació Infantil fins al Cicle Inicial

Un dels recursos per treballar les emocions és a partir del conte “El monstre de colors” de la il·lustradora Anna Llenas. En aquest conte, el protagonista és un monstre ben diferent als altres, aquest no fa por i no sap que li passa, té un garbuix d’emocions i ara toca desfer l’embolic. Una nena l’ajudarà a diferenciar i separar les diferents emocions.

Aquest conte ens ajudarà a treballar i identificar les diferents emocions a partir dels colors i donarà peu a fer petites reflexions de com ens sentim i quines emocions hem experimentat.

Les diferents emocions que es treballen en aquest llibre són: 

  • Vermell: enuig
  • Verd: calma
  • Blau: tristesa
  • Negre: por
  • Groc: alegria

A l’escola aprenen a dibuixar, escriure, llegir, a comptar… però cóm s’aprèn a afrontar els problemes del dia a dia? Com poden expressar les emocions, reconeixer-les, identificar-les i gestionar-les?

Els aspectes emocionals juguen un paper essencial a la vida i constitueixen les bases pel desenvolupament dels infants. L’educació emocional afavoreix el creixement integral dels nens i nenes, els ajuda a ser pacients, participatius, els ensenya a ser empàtics i a aprendre a reconèixer i regular les seves pròpies emocions.

A la Llar ho treballem mitjançant fotos de nens on es veuen reflectides quatre emocions: content, trist, enfadat, sorprès. En un racó del mirall de cada aula, hi ha aquestes fotos penjades amb un marc, per a què els infants puguin veure la seva cara. Durant el dia sorgeixen milers de moments on es poden treballar les emocions, diferents ocasions per poder parlar amb els infants de com es senten o com creuen que es senten els altres. Quan hi ha un conflicte a la classe o simplement quan s'acaba una activitat, els implicats en aquella situació, amb la supervisió de la mestra que els fa preguntes i els ajuda a verbalitzar, s'apropen al racó de les emocions i en parlen : Com et sents? Estàs content? Creus que li ha agradat al teu company això que ha passat? Estàs content per què has ajudat a recollir?

Al Parvulari i Cicle Inicial, treballem les emocions a partir del conte del “Monstre de colors” de la il·lustradora Anna Llenas. En aquest conte, el protagonista és un monstre ben diferent als altres, aquest no fa por i no sap què li passa, té un garbuix d’emocions i ara toca desfer l’embolic. És una nena qui l’ajudarà a diferenciar i separar les diferents emocions. Una història senzilla i divertida que introdueix els infants en el fascinant món de les emocions.

Aquest conte ens ajuda a treballar i identificar les diferents emocions a partir dels colors i possibilita fer petites reflexions de com ens sentim i quines emocions hem experimentat.

Al racó de les emocions que tenim a l'àula hi ha 5 pots, cadascún d'ells d'un color diferent . L’associació de colors és: groc/alegria, blau/tristesa, vermell/enuig, negre/por i verd/calma. Davant qualsevol situació i/o conflicte els nens poden acudir al racó de les emocions i agafar el pot amb el qual s'identifiquen segons sigui el seu estat emocional en aquell moment . Fan una bola de paper del color que correspongui i la posen dins el pot tancant-lo ben fort per tal aquell sentiment quedi allà dins tancat.

Com a conclusió podríem dir que els professors/es estem convençuts que sense emoció no hi ha aprenentatge, el que no s'aprèn amb emoció no s'interioritza adequadament. És per això que, cada vegada més, el nen és el protagonista del seu propi aprenentatge i el professor/a passa a ser el mediador/a, qui gestiona les emocions dels infants.